Lavleen Kaur
Instruktør og kunstnarleg rådgjevar
har også markert seg som samfunnsviter og scenekunstner med base i Oslo.
Kaur vokste opp i det norske sikh-miljøet som datter av et ektepar som kom til Norge fra India på 70-tallet.
I tillegg til hovedfaget i kriminologi fra Universitetet i Oslo har hun en grad i klassisk indisk dans og drama fra Allahabad Universitys base i London.
Lavleen har jobbet som skuespiller, danser, koreograf, instruktør og regissør i diverse produksjoner gjennom flere tiår. Hun har hatt forestillingsturnèer i både- inn og utland. Hun er et kjent ansikt fra teaterstykker, TV- serier, reklamefilmer, dokumentarer og musikkvideoer. I 2006 kronet norske medier henne om «Ibsens førstedame», da hun ved å lande i havn tre Ibsen hovedroller i løpet av ett Ibsenår, og det som første kvinne med flerkulturell bakgrunn i Norge, ble historisk
Som kunstnerlig ansvarlig for IWS satte hun blant annet opp teaterstykket «Heer- Rānjhā» basert på panjabi poeten Waris Shahs store verk «Heer» fra 1766. Hun koblet verket opp mot dagens situasjon i flerkulturelle miljøer og konflikter rundt sosial kontroll og tvangsekteskap i Norge.
Som kriminolog har hun forsket på sosial kontroll, integrering, rasisme, tvangsekteskap m.m. Som doktorgradsstipendiat ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo, har hun forsket på krigskonflikter, krigstraumer og sett på hvordan disse påvirker holdninger og synet på «de andre» over generasjoner.
Lavleen har aktivt brukt kunsten som formidlingsarena for sine forskningsresultater. Og er i så måte en som stadig beveger seg mellom disse ytterpunktene og retter fokuset mot fellesnevnerne og interessante møtepunkt.